Dresscode bij het schaken

Het is algemeen bekend dat schaken een moeilijke sport is. Knappe koppen nemen het tegen elkaar op met de kunst strategisch zoveel mogelijk zetten vooruit te denken op de tegenstander. Hoe meer je vooruit denkt hoe moeilijker dat is.

Daarom is schaken ook een sport van wederzijds respect en eer. Het is logisch dat dit zich hoort te vertalen in de kledingstijl. Vooral richting de wedstrijdkant van het schaken wordt er veel waarde gehecht aan hoe je gekleed gaat. De wedstrijd doet immers eer aan de grootmeesters in het schaken. Dames met te blote kleding, heren in sportkleding, T-shirts, spijkerbroeken of nog erger, korte broeken, wordt als zeer ongepast beschouwd. Ook het publiek moet zich aan de kledingvoorschriften houden.

De functie van een dresscode

Schaken is een hoogwaardige sport waarbij er veel eer te behalen valt. Zelfs wanneer je verliest, kan dit op een respectvolle manier gaan. Door de nette dresscode wordt deze energie nog meer uitgestraald en dwing je wederzijds respect af.

Nuttige kleding tip

Bij de dames mag de kleding dus niet te bloot zijn. Betekent dit dat je als dame geen tops mag dragen? Dit wordt inderdaad als ongepast beschouwd. Toch kan je tops dragen. Tijdens de wedstrijd kan de spanning namelijk hoog oplopen. Draag daarom onder je nette bloes of hoog sluitend truitje ook altijd tops. Dit voorkomt de nodige zweetplekken en kleedt ook netjes af. Daarom zijn tops een cruciaal onderdeel van je officiële wedstrijd kleding. Welke kledingcombinatie je ook kiest, tops geven je een prettiger gevoel vooral wanneer het zweet je uitbreekt bij die zenuwslopende momenten.

Ook voor de heren is het dragen van tops een nuttige kleding tip. Vooral wanneer er een spencer of trui wordt gedragen. Dat kan snel erg warm worden tijdens een spannende wedstrijd. Het is dan niet prettig wanneer het overhemd eronder klam aanvoelt. Het dragen van heren tops is hierbij een uitkomst.

Optimale concentratie

Bij een lange wedstrijd dag, kan het dus zijn dat je je niet zo prettig voelt omdat je tops weer eens klammig zijn geworden van het zweet. Zorg altijd dat je een paar tops bij je hebt. Dan kan je snel even naar de wc, bovenkleding uit, tops verwisselen en opfrissen met wat deodorant en opfris doekjes. Jij kunt dan weer lekker fris naar de volgende match zonder dat je uit je concentratie wordt gehaald door een onprettig en onfris gevoel.

Aanbevolen artikelen