Hoe schaken je succesvoller kan maken in het bedrijfsleven

Als je wel eens schaakspellen van grote schakers hebt aanschouwt, dan weet je misschien hoe de gedachteprocessen van deze schakers werken. Er staan vele video’s online van grootmeesters die hun gedachten uitleggen en toelichten tijdens een spel. Dit kan enorm veel inzicht geven over hoe je een spel strategisch aanpakt. Deze strategie leert je over hoe je een strategisch intelligent bedrijf vormt of op een een strategisch intelligente manier een goede positie binnen het bedrijf waarin je werkt kunt veroveren.

Schaken leert je zwakke en sterke punten te herkennen

Goede schakers hebben de focus altijd liggen op de zwaktes en de kwaliteiten van de tegenspelers. Ze halen het niet in hun hoofd om de tegenspeler uit te dagen op het vlak waar juist de kwaliteit van de tegenstander ligt. En net zo goed kijkt de goede speler naar de zwakheden van de tegenspeler, om zo in te schatten waar de grootste kans ligt op overwinning. Los van de kwaliteiten van de tegenspeler houdt een goede schaker dus vooral in de gaten wanneer de tegenspeler een fout maakt en merkt op wanneer hierdoor een opening ontstaat om zijn slag te slaan.

Schaken leert je het strijdtoneel in te schatten en hierop te anticiperen

Net zoals dat je in een schaakspel door een meer ervaren speler gemakkelijk verslagen kan worden, leert het spel je dat je in het bedrijfsleven ook het beste op zoekt kunt gaan naar de gebieden waarin je uitblinkt. Als je een nieuwe markt binnenkomt met een nieuw product of service, is het handig om te weten dat er waarschijnlijk betere spelers zijn binnen deze markt. Deze spelers zijn wellicht meer ervaren en hebben reeds een netwerk binnen de branche opgebouwd. Wanneer je daarmee te maken hebt kan het bijvoorbeeld erg belangrijk zijn om een goede CRM te hebben. Dit staat voor Customer Relationship Management of wel klantrelatiebeheer. Dit kan van grote betekenis zijn binnen de branche waarin je opereert om goede en vertrouwde contacten te hebben, te houden en op te bouwen met huidige of potentiële klanten.

Schaken leert je doelen stellen en deze te behalen

Schaken leert je jouw doel te bepalen zodat je inzichten kunt vormen hoe je dat doel vervolgens kunt bereiken. In schaken is je doel om je koning te laten overleven en tegelijkertijd de koning van de tegenspeler te veroveren. Door op een strategische manier na te denken over je spel, gecombineerd met het duidelijk voor ogen hebben wat je beoogde eindpunt is, kun je een krachtige marktpositie weten in te nemen. Je koning laten overleven door bescherming en het opbouwen van een sterke verdediging op het schaakbord is evenredig aan een ijzersterke service of een product van topkwaliteit. Wanneer je jouw concurrenten weet te verslaan door betere service te leveren of onderscheidende producten aan te bieden dan heb je hun koning veroverd.

Aanbevolen artikelen